Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca. | ||
Item : Koken van sperziebonen | ||
Niveau: Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzich Productinformatie Ergonomie Kook- en bereidingstechnieken | Woordclusters : Kattenklauw Antislip Kokend water | |
Les: Koken van sperziebonen | Lestijd:50 minuten | |
Doel van de les:Het leren afkoken van sperziebonen | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Steelpan/Groene plank/Dunschiller/ Koksmes /Afval bakje/Antislip matje. | Sperziebonen Notenmuskaat Doppen |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg voorbereiden van sperziebonen ( doppen) extra: Uitleg term specerijen en herkomst van de notenmuskaat. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen :Let op kattenklauw |
Competentie: Bereidingstechniek koken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Steelpan | Antislip mat |
Officemes | Groene plank |
Afvalbak | Ovenhandschoenen |
Lucifers | |
Groenteschaal | |
Vork | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Water | |
Sperziebonen | |
Zout | |
Technieken: | |
Koken | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Koken van Sperziebonen (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.
O Dop boven een afvalbakje met een officemes de sperziebone
O Doe de gedopte sperziebonen in de steelpan .
O Doe water in de steelpan + een beetje zout .
O Breng het water met de sperziebonen aan de kook.
O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.
O Om te kijken of de sperziebonen gaar zijn prik je met een vork in de sperziebonen.
O Als de sperziebonen gaar zijn giet je de sperziebonen af ( gebruik ovenhandschoenen)
O Doe een klein klontje boter en een beetje notenmuskaat over de bonen en schut ze op.
O Dien de sperziebonen op in een schaal.