Les 6: koken van Sperziebonen

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca.
Item : Koken van sperziebonen
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                         Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis                                                           Ontwikkeling technisch inzich                  Productinformatie                                                 Ergonomie                                                                              Kook- en bereidingstechnieken  Woordclusters : Kattenklauw                         Antislip                                     Kokend water
Les: Koken van sperziebonen           Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren afkoken van sperziebonen
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Steelpan/Groene plank/Dunschiller/ Koksmes /Afval bakje/Antislip matje. Sperziebonen                              Notenmuskaat                                                                       Doppen
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg voorbereiden van sperziebonen ( doppen) extra:  Uitleg term specerijen en herkomst van de notenmuskaat.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen :Let op kattenklauw

 

Competentie: Bereidingstechniek koken               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan Antislip mat
Officemes Groene plank
Afvalbak Ovenhandschoenen
Lucifers  
Groenteschaal  
Vork  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water  
Sperziebonen  
Zout  
   
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Koken van Sperziebonen          (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.

O Dop boven een afvalbakje met een officemes de sperziebone

O Doe de gedopte sperziebonen in de steelpan .

O Doe water in de steelpan + een beetje zout .

O Breng het water met de sperziebonen aan de kook.

O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.

O Om te kijken of de sperziebonen gaar zijn prik je met een vork in de sperziebonen.

O Als de sperziebonen gaar zijn giet je de sperziebonen af ( gebruik ovenhandschoenen)

O Doe een klein klontje boter en een beetje notenmuskaat over de bonen en schut ze op.

O Dien de sperziebonen op in een schaal.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™