Les 7: koken van rijst

Lesopbouw

Formulier:                                CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken                                                             binnen de horeca
Item : Koken van rijst
 
Niveau: basis niveau
 Kernbegrippen:                                     Persoonlijkeveiligheid                                   Materiaalkennis                                                             Ontwikkeling technisch inzicht                      Productinformatie                                                          Ergonomie                                                                                          Kook- en bereidingstechnieken Woordclusters :              Bolzeef
Les: Koken van rijst Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren afkoken van rijst
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Steelpan/kunststof spatel/Keukendoek/ Bolzeef .                Rijst
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3  verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang het gebruik van ruim kokend water.Tips voor het tussentijds controleren van de gaar van de rijst. ( plat drukken tussen duim en wijsvinger en kijken of er nog witte puntjes inzitten,in dat geval is de rijst nog niet gaar)
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): 
Let op: Bij het afgieten van de rijst op de ergonomie. Uitleg van het feit dat de verbrandingsrisico bij gekookt rijstwater hoger is dan gekookt water ( reden gekookt rijstwater bevat suiker ,deze veroorzaakt ergere brand wonden dan gewoon gekookt water. 

 

Competentie: Bereidingstechniek : koken              CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan  
Lucifers of aansteker  
Groenteschaal  
Spatel  
Eetlepel  
Kookwekker  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water  
 Rijst ( 50 gram per persoon ).  
 Zout ( ½ theelepel)  
   
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het koken van Rijst                 (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Doe water  in de steelpan.

O Steek het gasfornuis met de aansteker of lucifer aan.

O Plaats de steelpan op het gasfornuis.

O Breng het water aan de kook.

O Doe de rijst in de steelpan met kokend water.( even goed doorroeren met een spatel).

O Laat de rijst 8 minuten koken ( gebruik de kookwekker).

O Haal met een lepel een paar stukjes rijst uit de pan en kijk of de rijst gaar is.

O Als de rijst gaar is giet je de rijst af ( gebruik ovenhandschoenen).

O Laat de rijst met een deksel op de pan nog een 15 minuten staan.

O Serveer de rijst in een groenteschaal.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™