Les 5: Opdeeltechniek/brunoise

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: Opdeeltechnieken
Item : Brunoise ( snijden in  blokjes)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                            Persoonlijkeveiligheid                              Bedrijfsveiligheid                                                                Ergonomie                                                    Materiaalkennis                                                           Product informatie         Woordclusters op basis van item binnen vakgebied:                     Ergonomie                       Opdeeltechnieken                        Kattenklauw                                     Brunoise
Les : Opdeeltechniek Brunoise                                Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De leerling maakt kennis met de snijdtechniek brunoise ( blokjes).
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Snijplank ( groen)/Antislip matje/Koksmes.          -Wortel
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Groepjes / klassikaal
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg :-          Transport van messen-          Reden van gebruik antislip matje-          Veiligheidsaspect vingers (  methode “kattenklauw”).-          Visualiseren van de term “ Brunoise”-          Toepassing van Brunoise in de keuken
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen van aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: Kattenklauw / gebruik matje / transport messen

 

Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek                            CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Koksmes  
Snijplank groen  
Antislip mat  
Dunschiller  
Beslagkom  
Afvalkom  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Aardappel  
Wortel  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Brunoise ( blokjes)  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Brunoise snijden van aardappel/wortel     (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil de aardappel of wortel boven je afruimbak.

O Doe deze in de beslagkom ( doe water in de beslagkom als je aardappel gebruikt).

O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank voor je neer.

O Leg de aardappel of de wortel in het midden van je snijplank en snijd hem in jullienne

O Leg nu 2 reepjes aardappel/wortel voor je en doe de rest in een beslagkom gevuld met

    water

O Snijd de reepjes nu in blokjes van ongeveer ½ centimeter dik.

O Je hebt nu brunoise gesneden.

O Doe dit ook met de rest van de julienne van aardappel/wortel

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™