Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: Opdeeltechnieken | ||
Item : Snipperen | ||
Niveau: Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Bedrijfsveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Product informatie- | Woordclusters op basis van item binnen vakgebied:- Ergonomie Opdeeltechnieken Kattenklauw Snipperen | |
Les : Opdeeltechniek Snipperen | Lestijd:50 minuten | |
Doel van de les:De leerling maakt kennis met de snijdtechniek Snipperen | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Snijplank ( groen)/ Antislip matje/Koksmes. | – Ui |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Groepjes / klassikaal | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg : Transport van messen. Reden van gebruik antislip matje. Veiligheidsaspect vingers ( methode “kattenklauw”.Visualiseren van de term “Snipperen”. Toepassing van de snijdtechniek Snipperen. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen van aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op: Kattenklauw / gebruik matje / transport messen |
Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Koksmes | |
Snijplank groen | |
Antislip mat | |
Officemes | |
Beslagkom | |
Afvalkom | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Ui | |
Technieken: | |
Snipperen | |
Apparatuur: | |
– | |
Receptuur voor het Snipperen van een ui (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Schil de ui boven je afruimbak. ( laat het “wortel stukje”zitten)
O Doe de geschilde ui in de beslagkom .
O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.
O Leg de ui in het midden van je snijplank en snijd hem doormidden.
O Houd de ui met je linkerhand aan het wortelstukje vast
O Snij de ui in de lengte richting (6) door tot aan het wortelstukje.
O Snij de ui in het middenstuk1 x tot aan het wortelstukje in.
O Snij nu te ui in kleine blokjes.
O Doe de gesneden ui in een beslagkom.
O Ga nu de andere helft op dezelfde wijze snijden.
O Je hebt nu een ui gesnipperd.
Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Koksmes | |
Snijplank groen | |
Antislip mat | |
Officemes | |
Beslagkom | |
Afvalkom | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Ui | |
Technieken: | |
Snipperen | |
Apparatuur: | |
– | |
Receptuur voor het Snipperen van een ui (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Schil de ui boven je afruimbak. ( laat het “wortel stukje”zitten)
O Doe de geschilde ui in de beslagkom .
O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.
O Leg de ui in het midden van je snijplank en snijd hem doormidden.
O Houd de ui met je linkerhand aan het wortelstukje vast
O Snij de ui in de lengte richting (6) door tot aan het wortelstukje.
O Snij de ui in het middenstuk1 x tot aan het wortelstukje in.
O Snij nu te ui in kleine blokjes.
O Doe de gesneden ui in een beslagkom.
O Ga nu de andere helft op dezelfde wijze snijden.
O Je hebt nu een ui gesnipperd.