Les 6: Opdeeltechniek /Snipperen

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: Opdeeltechnieken
Item : Snipperen
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                          Persoonlijke veiligheid                        Bedrijfsveiligheid                                                 Ergonomie                                                         Materiaalkennis                                                  Product informatie-            Woordclusters op basis van item binnen vakgebied:-          Ergonomie                                                       Opdeeltechnieken Kattenklauw                            Snipperen
Les : Opdeeltechniek Snipperen                               Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De leerling maakt kennis met de snijdtechniek Snipperen
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Snijplank ( groen)/ Antislip matje/Koksmes.           – Ui
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Groepjes / klassikaal
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg : Transport van messen. Reden van gebruik antislip matje.        Veiligheidsaspect vingers (  methode “kattenklauw”.Visualiseren van de term “Snipperen”. Toepassing van de snijdtechniek Snipperen.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen van aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: Kattenklauw / gebruik matje / transport messen

 

Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek             CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Koksmes  
Snijplank groen  
Antislip mat  
Officemes  
Beslagkom  
Afvalkom  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Ui  
   
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Snipperen  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor het Snipperen van een ui                          (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil  de ui  boven je afruimbak. ( laat het “wortel stukje”zitten)

O Doe de geschilde ui in de beslagkom .

O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.

O Leg de ui in het midden van je snijplank en snijd hem doormidden.

O Houd de ui met je linkerhand aan het wortelstukje vast

O Snij de ui in de lengte richting (6) door tot aan het wortelstukje.

O Snij de ui in het middenstuk1 x tot aan het wortelstukje in.

O Snij nu te ui in kleine blokjes.

O Doe de gesneden ui in een beslagkom.

O Ga nu de andere helft op dezelfde wijze snijden.

O Je hebt nu een ui gesnipperd. 

Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek              CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Koksmes  
Snijplank groen  
Antislip mat  
Officemes  
Beslagkom  
Afvalkom  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Ui  
   
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Snipperen  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor het Snipperen van een ui                          (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil  de ui  boven je afruimbak. ( laat het “wortel stukje”zitten)

O Doe de geschilde ui in de beslagkom .

O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.

O Leg de ui in het midden van je snijplank en snijd hem doormidden.

O Houd de ui met je linkerhand aan het wortelstukje vast

O Snij de ui in de lengte richting (6) door tot aan het wortelstukje.

O Snij de ui in het middenstuk1 x tot aan het wortelstukje in.

O Snij nu te ui in kleine blokjes.

O Doe de gesneden ui in een beslagkom.

O Ga nu de andere helft op dezelfde wijze snijden.

O Je hebt nu een ui gesnipperd.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™