Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. maken kennis met de schoonmaaktechnieken die gebruikt worden binnen de horeca. | ||
Item : Wassen van te verwerken grondstoffen | ||
Niveau : Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Haccp Bedrijfshygiëne Materialenkennis Ontwikkeling technisch inzicht | Woordclusters: Vergiet | |
Les: Wassen | Lestijd: 50 minuten | |
Doel van de les:Het aanleren en inzien van het goed voorbereiden ( wassen) van grondstoffen | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Vergiet , Droogdoek – Water , Grondstof ( sla) | |
Werkvormen : | |
Klassikaal. | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg van het nut van het goed wassen van de grondstoffen voordat ze verwerkt worden. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terugvragen van de aangeleverde instructie | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op: De leerlingen moet worden aangeleerd zoveel mogelijk “van zich af te werken” . |
Competentie: Voorbereidingstechniek wassen CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Vergiet | |
Afvalbak | |
Slacentrifuge | |
Slakom | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Sla 1 x | |
Technieken: | |
Wassen | |
Apparatuur: | |
– | |
Werkwijze voor de voorbereidingstechniek wassen ( sla). |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Ontdoe de slabladeren van de nerf.
O Doe de slabladeren in een vergiet en de nerven in een afvalbak.
O Spoel de bladeren in het vergiet onder de koude kraan af.
O Let er op dat al het zand van de bladeren is verdwenen.
O Doe de natte slabladeren in een slacentrifuge.
O Leg de schone bladeren in een slakom.
Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e) |