Merluza al horno.
Spaanse aardappelschotel.
Ingrediënten voor 4 personen:
800 gvastkokende aardappelen
2 flinke uien
1 à 2 teentjes knoflook
15 gboter
1 blik (450 g) gepelde tomaten
75 gzwarte olijven zonder pit
eventueel 1 blikje ansjovisfilets
2 à 3 tl gedroogde tijm of 6 takjes verse tijm
boter voor het invetten
400 gkabeljauw, vers of diepvries
2 dlvisbouillon van tablet
peper
Voor de garnering:
takje verse tijm, peterselie en olijven
Bereiding :
Schil de aardappelen, was ze en schaaf ze in dunne plakjes. Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein, Snijd de olijven fijn (laat er6 a8 heel voor de garnering). Verhit de boter en fruit hierin de ui en de knoflook glazig, niet bruin. Voeg de inhoud van het blik gepelde tomaten, de fijngesneden olijven en de tijm toe. Voeg, als u er van houdt, ook de uitgelekte en afgespoelde ansjovisfilets toe. Breng de saus aan de kook en laat deze 1 5 min. zachtjes pruttelen. Laat de diepvriesvis ontdooien, Dep de vis droog en snijd deze in blokken. Vet een ovenschaal goed in en schenk hierin een laagje saus. Leg hierop de helft van de dunne plakjes aardappel en daarop de helft van de vis. Vervolgens weer een laagje saus, plakjes aardappel, blokjes vis en wederom een laagje saus. Breng de visbouillon aan de kook en schenk deze in de schaal. Strooi naar smaak peper (uit de molen) over het gerecht. Plaats de schotel gedurende 35-40 min, in een voorverwarmde oven van200°Cof gasovenstand 4. Dek het gerecht de helft van de oven tijd af met aluminiumfolie. Zo voorkomt u dat het uitdroogt. Gameer met tijm, peterselie en olijven. Lekker met kropsla, tomaten en uiringen.