Competentie: Bereidingstechniek koken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Steelpan | Antislip mat |
Dunschiller | Groene plank |
Afvalbak | Officemes |
Lucifers | Ovenhandschoenen |
Groenteschaal | Koksmes |
Vork | |
Theelepel |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Water | |
3 Aardappelen | |
Zout | |
Technieken: | |
Koken | |
Snijdtechnieken | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Koken van aardappelschijfjes (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.
O Schil boven een afvalbakje met een dunschiller de aardappelen.
O Was de geschilde aardappel en leg deze op de groene snijplank..
O Plaats 1 geschilde wortel op het midden van de groene plank.
O Snij de aardappel met een koksmes door de helft.
O Draai de aardappel en snijd hem in gelijke stukjes.
O Doe de gesneden aardappelschijfjes in de steelpan .
O Doe water in de steelpan + een ½ theelepel zout.
O Breng het water met de aardappelschijfjes aan de kook.
O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.
O Om te kijken of de aardappelschijfjes gaar zijn prik je met een vork in de schijfjes.
O Als de aardappelschijfjes gaar zijn giet je ze af ( gebruik ovenhandschoenen)
O Laat de schijfjes op zacht vuur nog even na stomen.
O Dien de aardappelschijfjes op in een schaal.