Uitgewerkte les komkommer snijden

1 leerdoel:
Na afloop van de les is de leerling instaat om een komkommerMet behulp van een koksmes op een correcte wijze te ciseleren
2 Beginsituatie van de leerling:
De docent stelt enkele vragen om de beginsituatie vast te stellen:1 Welke snijdtechnieken heb je tijdens je basisopleiding aangeleerd?

2 Je verteld over brunoise/julienne/chinoise, hoe ging dat?

3 Welke van de drie vond je het moeilijkst?

4 Ken je de term ciseleren?

5 Je geeft het voorbeeld van het ciseleren van een courgette, hoe ging dat in zijn werk?

6 Waar heb je toen in het bijzonder opgelet?

7 Je zegt  gebruik de “kattenklauw” , waarom is dit belangrijk?

8 Weet je welk type mes we moeten gebruiken voor de techniek “ciseleren”?

3 Leerinhoud: Taakanalyse met kritieke punten i.g.v. manueleVaardigheden of gewenst gedrag en/of procedure i.g.v. communicatieve vaardigheid
Handeling 1: Was je handenKritiek punt: Hygiëne van de leerling

Vraag: waarom moeten we de handen wassen voordat we de komkommer aanraken?

Handeling 2:Was de komkommerKritiek punt: Zandvrij en schoon product

Vraag: Waarom moeten we de komkommer eerst goed wassen

Voordat we hem gaan ciseleren?

Handeling 3:Snij de komkommer in de lengte doorKritiek punt: Veiligheid

Vraag: Hoe moet de stand van de vingers en de duim zijn om veilig te kunnen werken? Hoe noem je deze houding?

Handeling 4:Schraap met een lepel de zaadjes uit de helft van de komkommerKritiek punt: Juist materiaal

Vraag: Waarom gebruiken we geen vork om de zaadjes te verwijderen?

Handeling 5: Vang de zaadjes op in een afvalbakjeKritiek punt: Schoonhouden werkplek

Vraag: Waarom is het van groot belang om netjes en verzorgt te werken?

Handeling 6:Leg de komkommer op de groene snijplankKritiek punt: Juiste snijplank (groen)

Vraag: Welke kleur plank gebruik je voor het ciseleren van komkommer?

Handeling 7:Plaats het mes op de komkommerKritiek punt: Let op de veiligheid

Vraag: Waarom gebruiken we een koksmes en geen aardappelschilmesje?

Handeling 8:Maak met het mes een kappende beweging naar benedenKritiek punt: Let op de veiligheid

Vraag: Mag de punt van het mes op de plank komen?

Handeling 9:Haal het mes recht omhoog. Zet het mes weer op de komkommerKritiek punt: Let op de veiligheid , maak een kattenklauw
Handeling 10:Maak opnieuw met het mes een kappende bewegingKritiek punt: Let op de veiligheid
Handeling 11:Herhaal de laatste handelingen tot dat de komkommer helemaal is geciseleerdKritiek punt: Let op de veiligheid

Vraag: Hoe ga je te werk als je de komkommer bijna hebt opgesneden? Hoe is dan de stand van de vingers?

Handeling 12:Doe de geciseleerde komkommer in een bakjeKritiek punt: Hygiënisch werken

Vraag: Waarom is het belangrijk om schoon materiaal te gebruiken?

Handeling 13:Was de gebruikte materialen af en ruim ze opKritiek punt: Materiaal schoon voor de volgende keer

Vraag: Waarom is het belangrijk dat de materialen op een vaste plek worden opgeborgen?

4/5 De methodiek die u volgt bij het leren van deze taak. plus de bijbehorende leeractiviteit van de leerling
De uit te voeren praktijkopdracht wordt volgens de volgende methodiek aangeleerd:1 Het ciseleren van een komkommer wordt eerst op bedrijfssnelheid door de docent voor gedaan

2 Daarna wordt de zelfde handeling door de docent herhaald    ( de docent benoemd hierbij de kritieke punten)

3 Samen met de leerling wordt de opdracht uitgevoerd

(stap voor stap met aandacht voor de kritieke punten)

4 De leerling voert tenslotte de opdracht zelfstandig uit.

Leeractiviteit: de leerling kan de snijdtechniek verder ontwikkelen door te oefenen op o.a een courgette
6 Hulpmiddelen ( eventuele materialen, grondstoffen, hulpmiddelen, bij een rollenspel, randvoorwaarden, etc)
Hulpmiddelen:Groene plank 2x

Koksmes          2x

Bakjes              2x

Antislipmatje 2x

Eetlepel           2x

Koksdoek        2x

Komkommer 6x

Evaluatie:
Na afloop van de door de leerling uitgevoerde opdracht vraagt de docent aan de leerling:Hoe vond je het zelf gaan?

En wat vond je minder goed?

Hoe vaak moet  je nog oefenen voordat ik als leermeester je taak kan aftekenen?

Aandachtspunten bij het feedback geven:Zijn er specifieke punten naar voren gekomen?

Hoe was de houding van de leerling?

Is het doel bereikt?

CVB / culinaire vraagbank
www.culinairevraagbank.nl
Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™