Visgerechten Indische en Chinese keuken:Atjar Ikan Ketjap / Atjar Ikan Koening / Piendang Ikan / Piendang Ketjap / Pangé

Atjar Ikan Ketjap

 

6 rode uien, 2 rode lomboks, 1 theelepel laos, 1 witte lombok, 1 theelepel djahé, 1 theelepel koenjit,

1 theelepel sereh, 2 daoen salam, 2 theelepels azijn, 2 eetlepels ketjap, 2 spruitjes, 1 tomaat,

3 tenen knoflook of 1 theelepel knoflook, look, zout, suiker en 3 eetlepels slaolie.

 

2 à 3 in stukken gesneden en met zout en citroensap ingewreven makrelen. Ui, knoflook fijn, lombok en tomaat in grote schuine schijven en look grof snijden. De stukken vis lichtbruin bakken en apart houden. Uien lichtgeel fruiten in 3 eetlepels slaolie, dan lombok, laos, djahé, koenjit, salam en sereh toevoegen, even doorfruiten, dan ½ à ¾ kopje water, suiker en zout naar smaak, azijn en ketjap erbij doen, even laten doorkoken, dan de tomaat erin. Zodra het suddert, de helft uit de pan halen, de gebakken vis in de pan doen en bedekken met de uit de pan genomen helft.

 

 

Atjar Ikan Koening

 

1 à 2 makrelen, ½ citroen, 6 rode uien, 1 theelepel sambal, 1 theelepel laos, 1 theelepel djahé,

2 daoen salam, 1 tomaat, ¼ santenblok, 2 theelepels knoflook, 2 groene lomboks, 2 theelepels koenjit, 2 theelepels azijn, ½ eetlepel suiker, 1 sereh of 1 theelepel serehpoeder, zout naar smaak.

 

Djahé, koenjit, knoflook, suiker en zout fijnstampen en fruiten in 3 eetlepels slaolie, dan ¾ kopje water erbij,.santenblok smelten en toevoegen. Zodra het begint te koken, op een klein vuurtje de andere ingrediënten erbij doen, en de in stukken gesneden tomaat. Vis in stukken snijden, zouten en inwrijven met citroensap en bruin bakken in de frituur. Dan de vis in de pan doen en zachtjes laten sudderen.

 

 

Piendang Ikan

 

Benodigd:

2 grote makrelen, 12 rode lomboks, 5 uien, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel djahé, sap van ¼ citroen,

¼ kopje ketjap, zout naar smaak.

 

Vis in stukken snijden, inwrijven met azijn en zout en afspoelen. Na uitlekken de vis plm. 10 minuten stomen. Uien, knoflook fruiten in wat slaolie, dan de rest van de ingrediënten erbij, dan de in schuine stukjes gesneden lomboks en dan pas de vis. Verder de ketjap en ¾kopje water.

Dit geheel op een klein vuurtje gaar sudderen.

 

 

Piendang Ketjap

 

Benodigd:

3 makrelen of schelvis, 6 grote rode lomboks, 1½ theelepel sereh of 2 verse, 1 theelepel laos, sap van ½ citroen, 2 daoen djeroek poeroet, 1 daoen salam, 1 theelepel knoflook, 1 fijngesneden ui, ½ kopje ketjap, 1 goudbouillonblokje, zout naar smaak.

 

Vis in stukken snijden en in ⅔ liter water koken. Zodra het kookt de ingrediënten plus de in de lengte gesneden lomboks erin doen. Zachtjes gaar laten sudderen.

Voor de smaak kan ook grof gesneden look of selderie worden bijgevoegd.

 

 

Pangé

 

2 of 3 makrelen in stukken snijden, inwrijven met zout en azijn, daarna afspoelen.

 

½  santenblok smelten in ¾ liter water.

2 fijn gesneden uien, 3 rode of groene lomboks in de lengte gesneden, 1 bosje grof gesneden selderie, 2 daoen djeroek poeroet, het sap van 1 citroen, 1 goudbouillonblokje, wat maggiblokjes,

1½ theelepel sereh, ½ theelepel laos en ½ theelepel djahé. 5 minuten laten koken op een klein vuurtje, dan de stukken vis erbij doen.

 

Noot:

Indien er boerenkool aanwezig is, deze grof snijden.

 

Opdienen:

1 laag boerenkool, stukken

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™