Vleesgerechten Indische en Chinese keuken:Fricassé /Zoete vleesjes/Goelee/Ritja-Ritja/Go Yo Look

Fricassé

 

Benodigd:

1 à 1½ pond varkensvlees, 4 rauwe aardappelen, prei, jonge peultjes, doperwtjes, ½ theelepel kruidnagelen, peper, foelie, trassi, 2 goudbouillonblokjes, 1 gesneden ui en vetsin.

 

Vlees in blokjes snijden en in ongeveer ¾ pakje margarine lichtbruin bakken.

De trassi aangelengd in 1 kopje water en de andere kruiden erbij doen.

Plm. 5 minuten laten sudderen, dan de groenten en de in schijfjes gesneden aardappelen toevoegen.

Indien wat droog, water erbij doen en verder gaar laten sudderen

 

Zoete vleesjes

 

1 à 1½ pond varkensvlees in grote stukken snijden. 1 grote ui heel fijn snijden. 4 tenen knoflook heel fijn stampen. Dit alles fruiten in ongeveer 5 eetlepels slaolie.

 

Na plm. 3 minuten 8 gesneden rode lomboks of 1 grote eetlepel sambal en 1¼ theelepel ketoembar toevoegen. Intussen het varkensvlees lichtbruin bakken in! pakje margarine, daarna de gefruite ingrediënten, 1 kopje ketjap en ½ kopje water toevoegen.

Gaar sudderen op een klein vuurtje tot het iets droog wordt.

 

 

Goelee

 

1 à 2 pond varkensribbetjes of krabbetjes bakken in plm. 3 eetlepels slaolie.

Na ongeveer 8 minuten toevoegen:

1 theelepel laos, 1½ theelepel kerrie, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, 2 gesneden uien,

1 theelepel sereh, 1 theelepel sambal en ½ theelepel djinten toevoegen.

 

Daarna 1 gesneden tomaat en 1½  kopje water en gaar laten sudderen op een klein vuurtje.

 

 

Ritja-Ritja

 

Eén pond doorregen varkenslappen of ribbetjes en ½ pond tomaten in stukken snijden.

Eén bos selderie fijnsnijden.

Een ui fruiten in wat slaolie, waaraan toegevoegd worden:

½ eetlepel sambal, 2 goudbouillonblokjes, selderie, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sereh,

½ eetlepel suiker.

 

Dit geheel plm. 5 minuten laten sudderen, daarna toevoegen de tomaten en wederom plm. 3 minuten laten sudderen. Als laatste toevoegen het vlees met wat peper, zout en ketjap.

Nu het deksel erop en gaar laten sudderen.

 

 

Nog een manier om Ritja-Ritja te maken (zonder ketjap)

 

1 pond in blokjes gesneden varkensvlees, 1 theelepel sereh, 1½ theelepel djahé, 1 klein blikje tomatenpuree, ½ fles tomatenketchup, 1 heel fijn gesnipperde ui, 1 theelepel knoflook, 1 eetlepel suiker, 1 à 2 blokjes goudbouillon, 1 à 2 eetlepels sambal.

 

Bereiding :

Varkensvlees in ± 6 eetlepels slaolie fruiten. Na ongeveer 5 minuten alle verdere ingrediënten in de pan doen, alsmede 1 à 1½  kopje water. Zodra het geheel kookt even goed door elkaar roeren, dan deksel op de pan en zachtjes gaar laten sudderen.

 

 

Go Yo Look

 

Dit is varkensvlees in zoet zuur.

Eén pond gesneden varkensvlees of doorregen lappen bakken in margarine of vet.

 

Zodra lichtbruin dan toevoegen:

1 gesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 ons grof gesneden champignons, 1 theelepel djahé, prei en selderie, 2 gesneden paprika’s, wat stukjes gesneden ananas, wat bamboescheuten, 2 eetlepels zilveruitjes, 4 stukken gesneden augurk, peper en zout naar smaak.

 

Ongeveer 5 minuten laten sudderen om dan toe te voegen ½ tot ¾ liter water, 2 eetlepels ketjap,

1 eetlepel chinese ketjap en vetsin. Het geheel binden met wat maïzena of bloem.

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™