Vleesgerechten Indische en Chinese keuken: Tino Ransa / Rendang / Rempah Daging / Varkensvlees met Paprika en Champignons

Tino Ransa

 

Benodigd:

1 pond krabbetjes of doorregen varkenslappen, 1 theelepel (met kop) sambal of 2 in schijfjes gesneden grote lomboks, 1 theelepel sereh, ½ theelepel laos, ½ theelepel knoflook,

1 goudbouillonblokje, 1 gesneden grote ui, 2 gesneden tomaten, 1 bosje gesneden selderie,

2 maggiblokjes.

 

Krabbetjes of vlees met de lombok ca. 8 minuten fruiten in 4 eetlepels slaolie.

Dan toevoegen:

de uien, selderie, knoflook, sereh, laos, goud bouillon- en maggiblokjes.

Drie minuten later de tomaten en ⅔ kopje water. Peper en zout naar smaak.

Deksel dicht en zachtjes gaar laten sudderen.

 

 

Rendang

 

Eén pond rund- of varkensvlees in grove stukken snijden. Twee ons witte bonen weken (plm. 2 uur tevoren). Twee ons kokos lichtjes branden in wadjan op een klein vuurtje.

 

Benodigd:

2 theelepels ketoembar, 1 theelepel laos, 3 fijngesneden uien, 1 theelepel koenjit of koenir,

½ theelepel djahé, 3 fijngewreven teentjes knoflook of 1½ theelepel knoflook, 2 goudbouillonblokjes,

3 eetlepels sambal, 3 daoen salam, 2 daoen djeroek poeroet, ½ eetlepel suiker, sap van ½ citroen,

stukje trassi en zout.

 

1 kuipje santen of santenblok smelten in ongeveer 1 liter water. Zodra dit gesmolten is, toevoegen alle ingrediënten plus het vlees en bonen.

Vuur op maximum totdat het begint te koken, daarna op een klein vuurtje het gerecht steeds om en om roeren totdat het een beetje droog begint te worden. Dit is een proces dat uren kan duren (dus geduld). Dan toevoegen de gebrande kokos en goed omroeren tot het totaal droog is.

 

 

Rempah Daging

 

Benodigd:

1 pond mals vlees of varkenslappen, 1 ei, 3 uien, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel djinten,

¼ santenblok gesmolten in 1 kopje water, suiker en zout naar smaak.

 

Vlees in stukken snijden en net als biefstuk kerven. Een ei klutsen en over het vlees gieten, dan de santen toevoegen. De fijngesneden uien goed mengen met de andere ingrediënten en dit geheel met het vlees aan de kook brengen. Zodra het kookt gaar sudderen op een klein vuurtje.

 

 

Varkensvlees met Paprika en Champignons

 

1 pond (een heel stuk) varkenshaas of fricandeau.

2 in ronde schijfjes gesneden uien, 1 grote eveneens in ronde schijven gesneden rode of groene paprika, 2 blokjes goudbouillon 2 eetlepels vetsin, wat peper, 1½ eetlepel djahé, 2 eetlepels zilveruitjes, 1 eetlepel suiker of 2 eetlepels gembersap, ½ pond gehalveerde champignons

 

Bereiding

Het vlees in ¾ pakje margarine lichtbruin braden, waarna het uit de pan wordt gehaald om in plakken te worden gesneden. De rest van de ingrediënten gaat in de hete margarine.

Na ± 3 minuten wordt toegevoegd 1 à 1½ kopje water, waarin eerst 1 eetlepel maïzena is gemengd, teneinde e.e.a. ietwat te binden. (Zorg voor een juiste dosering van de maïzena, beslist niet te veel …).

Tenslotte gaan de plakken vlees in de pan en kan het deksel erop. Zachtjes gaar laten sudderen.

 

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™