Vleesgerechten Indische en Chinese keuken:Dendeng Ragi / Smoor Daging / Kerrie Daging / Besengèk / Sambal Goreng Basah/ Basoh

Dendeng Ragi

 

1 pond varkensvlees of mals rundvlees, sap van een schijf citroen, H theelepel ketoembar, ! theelepel djinten, 2 ons kokos, 1 theelepel sambal of 2 fijngesneden rode lomboks en peper.

 

Het vlees gaar koken, uit de pan halen en in stukjes snijden, daarna inwrijven met een deel van de ingrediënten en in de slaolie bruin bakken. De overgebleven ingrediënten vermengen met de kokos en in 1 à 2 eetlepels slaolie bruin branden, dan het vlees toevoegen en goed door elkaar mengen.

Dit gerecht is evenals de zoete vleesjes lekker om te eten met nasi koening.

 

 

Smoor Daging

 

Eén pond varkenslappen of varkenshaas lichtbruin bakken in ⅔ pakje margarine.

Uit de pan halen en in reepjes snijden.

Intussen in de pan doen:

1 gesneden grote ui, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel nootmuskaat, 2 gesneden tomaten

en alles ca. 6 minuten fruiten.

Daarna toevoegen:

½ kopje water, ½  kopje ketjap, 1 eetlepel azijn. Dit te samen met het vlees laten sudderen.

 

Noot:

I.p.v. varkensvlees kunt u ook runderlappen gebruiken.

 

 

Kerrie Daging

 

Benodigd:

1 pond mals vlees of een kip, 1 ons kokos, 1 schijfje citroen, 5 rode of 3 gewone uien, tomaten,

½  theelepel knoflookpoeder, santen, 1 theelepel laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel koenjit,

1½ theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten, 1 theelepel basterdsuiker, 1 theelepel sereh, 1 theelepel kerrie, 2 daoen salam, vetsin, kruidnagelen, nootmuskaat, kaneel en zout naar smaak.

 

Kokos bruin bakken in wat olie op een klein vuurtje.

Vlees of kip in stukken snijden en aan de kook brengen in 1 kopje water.

De uien, tomaten en andere ingrediënten voor zover nodig fijnmaken.

Kerriepoeder fruiten in wat slaolie, dan de kip of vlees (gaar) toevoegen en plm. 3 minuten verder fruiten en de rest van de ingrediënten erbij doen. Salamblad en citroensap en ⅓ gesmolten santenblok toevoegen. Vuur even op groot tot het begint te koken, daarna op klein vuur gaar sudderen.

 

 

Besengèk

 

Benodigd:

1 pond vlees of 1 kip, 1 ons kokos, 3 lomboks, 5 rode uien, 1 sereh, 3 teentjes knoflook,

1 theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten, 2 daoen salam, tamarinde, 2 daoen djeroek poeroet,

1 theelepel laos, 1 theelepel djahé en ½ santenblok (gesmolten)

 

Kokos op een klein vuur in een wadjan met wat olie onder voortdurend roeren bruinbakken.

Vlees of kip in stukken snijden en aan de kook brengen in een klein beetje water, onder toevoeging van zout, sereh, daoen salam en daoen djeroek poeroet.

De andere ingrediënten fijnstampen en in de pan doen tezamen met de gesmolten santen en gebakken kokos. Zodra het kookt, het gerecht op een klein vuur gaar sudderen (De santen wordt dan wat dik en er komt olie uit).

Indien gereed, de sereh, daoen salam en daoen djeroek eruit halen.

 

 

Sambal Goreng Basah

 

Benodigd:

 

1 pond mals vlees, 1 ons gepelde garnalen, ⅓ santenblok gesmolten in 1 kopje water, ½ eetlepel sambal, 1 tomaat, 4 uien, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel laos, ½ theelepel djahé, 2 daoen salam, peteh, suiker en zout naar smaak.

 

Vlees in stukken snijden. Uien en knoflook fruiten in wat slaolie, dan de peteh en daoen salam toevoegen. Ongeveer 3 minuten doorfruiten en dan de tomaat, garnalen en de rest toevoegen, gesmolten santen plus het vlees erbij en zodra het begint te koken, vuur op klein zetten en zachtjes gaar laten sudderen.

 

 

Basoh

 

Eén kilo gehakt (half om half)

Toevoegen:

1 theelepel laos, 1 fijngesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel vetsin, 2 geklutste eieren,

peper en zout naar smaak.

 

Balletjes maken en platgedrukt in een koolblad verpakken.

Deze dan dichtmaken met bijvoorbeeld een tandenstoker. En gaar stomen.

 

 

Saus voor de Basoh

 

1/2 kopje pindakaas, 1/3 kopje azijn, 1 theelepel djahé, sambal, suiker, peper, zout en wat water goed door elkaar roeren en op een vuurtje heet maken.

Intussen is de basoh gaar en wordt die uit de stomer gehaald. Dit op een schaal doen en overgieten met de saus.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™