Vleesgerechten Indische en Chinese keuken :Babi Panggang /Babi Panggang Saus/ Babi Ketjap/ Saté Babi – Saté van varkensvlees / Saté saus /

 

Babi Panggang

 

1 à 1½  pond doorregen varkenslappen inwrijven met een mengsel van:

het sap van een uitgeperste citroen, 1 afgestreken eetlepel babi-panggangpoeder, 1 theelepel djahé,

aromat, peper, vetsin, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels chinese ketjap, 1 eetlepel rum of cognac.

 

Nadat u de kruiden minstens één uur lang in het vlees heeft laten trekken, ¼ pakje margarine in de braadpan smelten en de speklappen erin doen. Op ½  vuurtje laten braden totdat het wat krokant is geworden, dan de speklappen eruit halen en in reepjes snijden.

Van het vet, dat in de pan overblijft, wordt een saus gemaakt door toevoeging van:

½ kopje water, ½ kopje tomatenketchup, wat sambal of hotsauce, vetsin, suiker en wat ketjap.

 

 

Babi Panggang Saus

 

Eén afgestreken eetlepel taotjo fijnmaken, 2 verse teentjes knoflook fijnwrijven.

Olie heet maken en daarin de taotjo en knoflook plm. 2 minuten fruiten.

Vervolgens toevoegen:

2 eetlepels chilisaus, ½ fles tomatenketchup, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel suiker.

Het geheel binden met wat maïzena of bloem. Indien nodig een klein beetje water toevoegen.

 

 

Babi Ketjap

 

1 à 1½ pond doorregen varkenslappen in stukjes snijden en in de juspan bakken in 4 eetlepels slaolie.

1 gesneden grote ui, 1 eetlepel djahé, ½ eetlepel azijn, 1½ theelepel vetsin, 2 goudbouillonblokjes

en peper naar smaak bij het vlees in de pan doen, zodra dit lichtbruin is gebakken. Hierna ½ kopje ketjap, ⅔ kopje water en 2 eetlepels tomatenketchup toevoegen. Deksel op de pan en zachtjes gaar laten sudderen.

 

 

Saté Babi – Saté van varkensvlees

 

1½  pond varkensvlees in blokjes snijden en marineren in:

2 theelepels ketoembar, 1 theelepel vetsin, peper, aromat of zout, 3 eetlepels slaolie, 1 theelepel knoflook poeder en 1 eetlepel ketjap.

Het beste resultaat krijgt men als u het vlees een nacht laat staan, zodat de kruiden er goed in kunnen trekken. Dan de blokjes vlees aan stokjes rijgen en – zo mogelijk roosteren boven een houtskoolvuur c.q. grillen. Is dit niet mogelijk, dan een paar eetlepels slaolie in de koekenpan doen, goed heet maken en de satés gaar schroeien, (niet bakken).

 

Saté saus

 

Eén ui fijnsnijden en lichtbruin fruiten in wat slaolie.

Hieraan voegt men toe ½ of ⅓ of pot pindakaas, wat vetsin, ketjap, suiker, water, sambal, peper en zout naar smaak. Goed door elkaar mengen en tenslotte er nog het sap van een ½ citroen aan toevoegen.

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™