De recepten komen uit het kookboek van de Kon. Marine (periode jaren 70-tig). Het kookboek werd in die tijd veelvuldig geraadpleegd ter ondersteuning van het maken van de “Blauwe hap” ( rijsttafel). Deze werd standaard elke woensdag geserveerd. Als oud hofmeester Kon. Marine koester ik prettige herinneringen aan deze periode.
Slamat Makan!
NB: De recepten zijn berekend voor gemiddeld 4 personen .
Groentegerechten
SAMBAL GORENG BOONTJES
(Sperciebonen – of snijbonen – in een hete saus)
SAMBAL GORENG KOOL
(Witte of chinese kool in een kruidensausje van santen of koffiemelk)
KERRIE SAJOER
(Indonesische soep van diverse groenten bereid met kerrie)
SAJOER VAN SPITSKOOL EN MAKREEL
(Sajoer = Indonesische soep).
SAJOER MENIR
(Maïs, verse spinazie in een hete saus)
SAJOER ASAM
(Tamarinde, sperziebonen en witte kool).
TOEMIS BOERENKOOL
(Boerenkool met vlees in een hete saus)
TOEMISANDIJVIE
(Andijvie met vlees en garnalen in een hete saus)
ROEDJAK MANIS
(Rauwkost van groente en vruchten overgoten met een hete, zoete saus.
INDONESISCHE SLA
FRIKADEL DJAGOENG
(Frikadelletjes van maïsmeel).
TJAP TJOY (1) en TJAP TJOY (2)
(Diverse groente op chinese wijze gebakken in vet van speklappen).
SAJOER GOELEE BOONTJES
(Indonesische kippengroentesoep).
SAJOER LODEH
(Indonesische kruidensoep van groente en jonge bamboescheuten)
GADO GADO
(Diverse rauwe en/of halfgaar gekookte groente overgoten met een pindasausje).
Vleesgerechten
BABI PANG GANG
(Geroosterd of gegrild varkensvlees in een pittig sausje).
BABI PANGGANG SAUS
BABI KETJAP
(Varkensvlees in een sojasausje).
SATE BABI
(Stukjes varkensvlees aan stokjes geregen en geroosterd op een open houtskoolvuurtje ).
SATE SAUS
FRICASSÈ
ZOETE VLEESJES
GOELEE
(Varkensvlees in een kerriesaus).
RITJA RITJA
(Varkensvlees in een sausje volgens chinees recept).
GO YO LOOK
(Varkensvlees in een chinees zoetzuur sausje).
TINO RANSA
(Varkensvlees bereid met lomboks = Spaanse pepers).
RENDANG
(Sumatraans gerecht van rundvlees of varkensvlees in geraspte kokos, kruiden en veel sambal).
REMPAH DAGING
(Rund- of varkensvlees bereid met kruiden, ei en santen).
VARKENSVLEES MET PAPRIKA EN CHAMPIGNONS
DENDENG RAGI
(Kleine stukjes rundvlees in geraspte kokos).
SMOOR DAGING
(Rundvlees gesmoord in een sojasaus. Is met varkensvlees ook mogelijk).
KERRIE DAGING
(Rundvlees in kerrie).
BESENGÈK
(Rundvlees – of kip – bereid met geraspte kokos en Indonesische kruiden).
SAMBAL GORENG BASAH
(Rundvlees, garnalen en groente in een pikante saus).
BASOH
(Gekruid gehakt gewikkeld in een koolblad. Gestoomd).
SAUS VOOR DE BASOH
INDONESISCHE FRIKADELLETJES
BABI PANGGANG SCHOTEL VOOR EEN GROOT GEZELSCHAP
Kipgerechten
AJAM PANGGANG
(Geroosterde kip).
AJAM PANGGANG
(Geroosterde of gegrilde kip met tomaten).
SMOOR SOLO VAN KIP
(Volgens Midden Javaans recept gesmoorde kip).
POR AJAM
(Kip in een sausje van kruiden en santen).
AJAM GORENG IN MEEL
(Gepaneerde stukken kip in frituurvet).
AJAM PANIKI
(Kip met uien en lombok = Spaanse pepers – gekookt in santen).
AJAM REMPAH SAMBAL
(Pikante kip).
AJAM REMPAH PETJEL SANTEN
(Kipfilet in een gekruide saus).
PETJEL AJAM GODOK
(Voorgekookte kip gekruid en gegrild).
AJ AM KOENING
(Gebraden kip in een pikante saus)
AJAM BELADO
Gekookte kip in een pikante saus)
SOTO AJAM
(Indonesische kippen-kruidensoep).
Vis – Garnalengerechten
ATJAR IKAN KETJAP
(Vis in zoetzuur en soja).
ATJAR IKAN KOENING
(Vis in zoetzuur en gele saus).
PIENDANG IKAN
(Vis in pikante gembersaus).
PIENDANG KETJAP
(Vis in pikante sojasaus).
PANGÉ
(Vis in een santensausje).
PÈPÈSAN
(Vis met diverse kruiden, gewikkeld in folie, geroosterd in de oven).
BOEM BOE BALI VAN MAKREEL
GERECHT VAN MAKREEL UIT BLIK
Ei-gerechten
FOE YONG HAY (1)
(Chinese omeletten, gevuld met prei, selderie, uien en krab of vis met bijbehorend sausje).
FOE YONG HAY (2)
(Als 1, doch i.p.v. krab of vis, gehakt en champignons met bijbehorend sausje).
FOE YONG HAY – SAUS
PETJEL TELOR
(Hardgekookte eieren in een pikante saus).
ORAK ARIK
(Indonesisch roerei met gehakt en groente).
TAHOE TELOR
(Gebraden tahoe in hete pikante saus}
TELOR PETIS
(Hardgekookte eieren in pikante saus)
SAMBAL GORENG TELOR
(Zie sambal goreng boontjes).
Voorgerechten
LOEMPIA
PANGSIT GORENG
(Kleine krokante chinese pasteitjes met bijbehorend sausje).
PANGSIT SAUS
RISOLLES
(Met gekruid gehakt gevulde pannenkoekjes en een dipsaus).
BORRELHAPJE VAN GARNALEN EN HAM
ROTI KOEKOES
(Indonesische stoomkoek).
KWEE LEMPER
(Kleefrijst = ketan – gevuld met gekruid gehakt).
DJ ALANG KOTÈK
(Met ei, garna.1en en diverse kruiden gevulde pasteitjes).
KWEE MANGKOK
(Zoete meelkoekjes in de vorm van een kopje. Mangkok = kopje).
De onderstaande gerechten kunt u vinden op de onderstaande pagina’s